Download our app

Açaí

Vanaf deze maand verkopen we açaí bij Haven BJJ. In deze blog geven we je een spoedcursus om açaí te begrijpen. Dit is een onderwerp waar ik door de jaren heen een expert in ben geworden, omdat açaí een van mijn favoriete snacks is.

DE BASIS
Laten we beginnen met de uitspraak: as-sa-ie en niet akai! Nu we dat uit de weg hebben: açaí is een bes van een palmboom die groeit in en rond het Amazone regenwoud. Het staat bekend om zijn antioxidanten en is al vele jaren een vast onderdeel van het dieet van surfers en jiu jitsu atleten. Voornamelijk in Brazilië, maar de laatste jaren ook in de VS en Europa. Het wordt op verschillende manieren gegeten, zoals besproken in de paragraaf hieronder.

DRIE STIJLEN VAN ACAI
Er zijn in principe drie stijlen van açaí: açaí als sap (te zien in Rio de Janeiro), açaí als ijs (te zien in São Paulo) en pure açaí (te zien in het Noorden).

Sap-açaí is de versie die populair is in Rio de Janeiro en meestal wordt geserveerd bij toernooien over de hele wereld. De consistentie lijkt op die van een slush puppy en het wordt gemengd met Guaraná siroop en water. Standaard toppings zijn banaan, aardbei en granola. Veel sapbars in Rio serveren ook versies met andere sappen gemengd, of zelfs açaí met eiwitpoeder. Dit is de stijl van açaí die je bij Oakberry krijgt.

De benadering van açaí in São Paulo is behoorlijk anders dan die in Rio. In Rio wordt açaí gezien als een gezonde aanvulling. De açaí in São Paulo wordt gezien en geserveerd als een soort ijs. Het açaí is schepbaar en wordt niet alleen bedekt met fruit en granola, maar ook met dingen als gecondenseerde melk, chocoladeballetjes, wafelrolletjes en paçoca (zoete pindasnoep).

Tenslotte, mijn persoonlijke favoriet: pure açaí. Het is wat moeilijker te vinden, maar de zoektocht waard. De eigenlijke pure açaí wordt gegeten als een hartige saus bij visgerechten in het noorden. Een iets gezoete versie kan worden gegeten met tapiocaparels (zoals smaakloze mini-popcorn). Ik ken twee plaatsen in Rio de Janeiro die deze stijl van açaí serveren: Tacacá do Norte in Flamengo en Amazônia Soul in Ipanema. Ze zijn wat duurder dan de normale Rio açaí, maar zeer de moeite waard.

Bij Haven BJJ verkopen we São Paulo-stijl açaí van hoge kwaliteit, compleet met lepel en granola.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights