Download our app

Omgaan met blessures BJJ

Iedereen die een langere tijd jiu jitsu of grappling traint, zal ze op een dag tegenkomen: blessures. In deze blog lees je hoe je het beste kunt omgaan met blessures, en hoe je zo snel mogelijk weer hersteld. 

Omgaan met blessures draait om 1 belangrijke vraag:: Wat kun je nog wel doen?

Kan ik nog steeds normaal trainen?
Zo niet: is er een manier waarop ik kan trainen totdat ik hersteld ben? (
Je kunt jezelf beperken tot bepaalde posities, half guard is vaak een veilige optie. Je kunt posities aan de andere kant spelen of je kunt alleen maar drillen en niet meedoen met sparren. 

Kan ik nog steeds met gewichten trainen?
Zo niet: is er een manier waarop ik met gewichten kan trainen?
Je kunt je focussen op lichaamsdelen die niet geblesseerd zijn. Knie blessure? Top, dan kun je werken aan je record voor bankdrukken. Last van je schouder? Tijd om je Bulgarian Split Squat naar een hoger niveau te brengen. Ribblessure waardoor je bijna niet kunt bewegen? Het uitgelezen moment om je te verdiepen in grip training. 

Welke nieuwe vaardigheden die nuttig zijn voor jiu-jitsu kan ik leren terwijl ik geblesseerd ben?
Denk na over het bestuderen van wedstrijden en instructie-dvd’s. Je kunt je ook focussen op flexibiliteit door middel van bijvoorbeeld yoga.

Welke andere nieuwe vaardigheden kan ik leren terwijl ik geblesseerd ben?
Geblesseerd zijn is een goed moment om je horizon te verbreden! Er is meer in het leven dan alleen jiu-jitsu. Je kunt gitaar leren spelen, beginnen met schaken of zelfs een nieuwe taal leren. 

Zo snel mogelijk herstellen
Nu je weet wat je nog steeds kunt doen, wil je waarschijnlijk weten hoe je zo snel mogelijk weer terug kunt komen. Naast dat je het beste zo snel mogelijk met een fysiotherapeut kunt afspreken voor een persoonlijk plan, is hier wat algemeen advies:

Voeding en rust zijn super belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten eet en een algeheel gezond dieet volgt. Het is niet nodig om je calorieën tot een niveau te verlagen waarbij je gewicht verliest, een licht calorisch overschot kan je helpen sneller terug te keren naar de matten. Houd er echter rekening mee dat je niet zoveel calorieën zult verbranden omdat je niet (zo hard) kunt trainen.

Het psychologische aspect is een andere belangrijke factor bij het omgaan met blessures. Houd een positieve mindset. Richt je op de dingen die je nog steeds kunt doen en probeer de positieve kant van je blessure te zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights